Current Affairs DEC 13 2019

1. Exercise Hand-In –Hand is a joint military exercise of India with which country?

Ans : China ( Hand in Hand 2019: A joint military exercise between India and China began at Umroi Cantonment, Meghalaya. It is an annual military exercise held under a United Nations mandate. It will be conducted between December 7 to December 20, 2019, with a theme against terrorism.

130 soldiers of the Tibet Military Command (on behalf of China) and an equal number of Indian military personnel will participate. The exercise is planned at the company level, with the respective battalion headquarters.

2. Who won the Shakti Bhatt First Book Prize?

Ans : Tony Joseph ( Five instead of the usual six books feature in the 2019 shortlist of the Shakti Bhatt First Book Prize, with three of them – two works of non-fiction and a novel – by Indian authors, and one novel each by a Bangladeshi and a Pakistani writer. Now in its twelfth year, the prize, as the name explains, is for fiction or non-fiction works by debut writers published in India.)

3. Which state government is to create land banks in rural areas to boost industrial development ?

Ans : Punjab ( The Punjab cabinet on Monday gave in-principle approval to amend the Punjab Village Common Land (Regulation) Rules, 1964, to create land banks in rural areas to boost industrial development in the state. The cabinet decided to fine-tune the amendments to ensure that panchayats get their dues, with all decisions to be taken on case to case basis, said an official spokesperson. The government proposes to develop a global manufacturing and knowledge park at Rajpura, to be considered as an integrated manufacturing cluster (IMC) covering 1,000 acres of panchayat land. The government has identified land in five villages – Sehra (467 acres), Sehri (159 acres), Aakri (168 acres), Pabra (159 acres) and Takhtu Majra (47 acres) for which in-principle approval has already been given by the industrial and business development board

4. The first ever Maritime Museum of India is to be established at which place?

Ans : Lothat ( Lothal

India’s first maritime museum coming up at Lothal in Gujarat. Underwater or marine archaeology in India is all set to get a boost with the government deciding to establish a National Maritime Heritage Museum at Lothal, a Harappan site on the Saurashtra coast in Gujarat.)

5. Which country has recently accepted the Presidency of the G20 group?

Ans : Saudi Arabia ( Saudi Arabia has accepted the Presidency of the G20 group and the conference will be held in Riyadh in 2020. Saudi Arabia has pledged to continue the group’s current operations and build multinational consensus on various issues. Saudi Arabia’s Crown Prince Mohammed bin Salman has described it as an important opportunity to shape international synergy.

6. Which city organized the Awards for the first-ever VATAVARAN-2019 Short Film Competition and festival on Environment?

Ans : New Delhi ( The Awards for the first-ever VATAVARAN-2019 Short Film Competition and Festival on Environment was presented in New Delhi. It was organized by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) and Centre for Media Studies (CMS).)

7. The Indigenous Faith Day 2019 was celebrated in which state?

Ans : Arunachal Pradesh ( The Indigenous Faith Day (IFD) 2019 was celebrated in Tezu, Arunachal Pradesh. The Day aims to preserve the rich culture and identity of the State. The function was presided by Tezu legislator Karikho Kri. The programme was organized by the Indigenous Faith and Cultural Society of Arunachal Pradesh (IFCSAP) of Tezu. The tribes of the district showcased their cultures in a colourful programme.)

8. Who won the Ballon d’Or award 2019?

Ans : Lionel Messi ( Lionel Messi claimed a record sixth Ballon d’Or award on Monday, beating Liverpool’s leading nominees and Cristiano Ronaldo to lift football’s most prestigious individual trophy.

The Argentine, who won the Liga title with Barcelona but only managed third place in the Copa America with his country, added to his 2009, 2010, 2011, 2012 and 2015 trophies. He finished above Dutchman Virgil van Dijk and Portugal’s third-placed Ronaldo, who has won the award five times.)

9. Which city is to host the National Sikh Games (NSG) 2020?

Ans : New Delhi ( New Delhi is to host the National Sikh Games (NSG) 2020. The game will be held from 9-11 January 2020 across various venues in New Delhi. NSG is a modelled replica of Australian Sikh Games. The announcement was made by Manjinder Singh Sirsa, President Delhi Sikh Gurdwara Committee.)

10. Who recently took the charge as the President of the European Commission?

Ans : Ursula von det Leyen ( In July 2019, the European Council nominated Ursula von der Leyen to succeed Jean-Claude Juncker, and she was elected the 13th president of the European Commission by the European Parliament on 16 July.)

Leave Comment

Your email address will not be published.