Enter your keyword

Current affairs July 23 2019

Current affairs July 23 2019

1. Which Indian personality has been elected external auditor of WHO?

Ans: Rajiv Mehrishi

2. Jaspal Inder Singh Kalra, who passed away recently, was associated to which field?

Ans: Chif

3. Which state government has recently passed resolution to increase reservation for OBCs to 27 %?

Ans: Madhya Pradesh

4. The Aapki Beti scheme is associated to which of the following state governments?

Ans: Rajasthan

5. Who has been sworn-in as the new president of El Salvador?

Ans: Nayib Bukele

6.  On which date, the 2019 edition of International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed?

Ans: June 4

7. Which city hosted the 14th summit of Organisation of Islamic Cooperation (OIC-2019)?

Ans: Meca

8.  The 2019 Global Disability Summit is scheduled to be held in which of the following cities?

Ans: Buenos Aires (The 2nd edition of Global Disability Summit (GDS) will be held at Buenos Aires, Argentina from 6-8 June 2019)

9. Who is the author of the book ‘Cricket World Cup: The Indian Challenge’?

Ans: Ashis Ray (The book ‘Cricket World Cup: The Indian Challenge’ has been authored by veteran broadcaster and writer Ashis Ray)

10. What is the theme of the 2019 edition of World Environment Day (WED)?

Ans: Beat Air Pollution

11. Who has been appointed as Director General (DG) of the India Meteorological Department (IMD)?

Ans: Mrutyunjay Mahapatra

12. Tijjani Muhammad-Bande, who has been elected as President of the 74th session of the UNGA, is from which African country?

Ans: Nigeria

13. Which country’s women hockey team has clinched the Cantor Fitzgerald U21 International title?

Ans: India (The Indian junior women’s hockey team clinched the 2019 Cantor Fitzgerald U21 International 4-Nations title after beating Ireland 1-0 in the final at

Dublin, Ireland on June 4)

14. Which Indian-American personality has been chosen for the USIBC Global Leadership Awards 2019?

Ans : Sundar Pichai

15. Dinyar Contractor, who passed away recently, was associated to which field?

Ans:  Film Industry (Maharashtra)

16.  Who has been chosen for the 2019 J C Daniel Award?

Ans : Sheela (Sheela, the veteran Malayalam actress-director, has been chosen for the prestigious J C Daniel Award for her contributions to the film world)

17. Exercise ‘Kharga Prahar-2019’ has recently carried out by the Indian Army in which of the following states?

Ans: Punjab (The Indian Army and Indian Air Force (IAF) has jointly carried out a week-long special training exercise “Kharga Prahar-2019” in the plains of Punjab.)

18. Sinai Peninsula, which is in news recently, is located in which of the following African countries?

Ans : Egypt

19. Who is the newly appointed vice chairman of NITI Aayog?

Ans : Ravi kumar (Prime Minister Narendra Modi has recently reconstituted the federal policy think-tank National Institution of Transforming India (NITI) Aayog)

20. Who has won the 2019 Women’s Prize for Fiction?

Ans: Tayari Jone

21. Which is the most congested city in the world, according to TomTom Traffic Index 2018?

Ans : Mumbai

22. Who will chair the Cabinet Committee on Parliamentary Affairs?

Ans : Rajnath Singh

23. Which is metros has become the India’s first project to receive power from waste-to-energy?

Ans: Delhi Metro

24. India has recently notified a tax data pact with which of the following countries?

Ans : Marshall Islands

25 . Who has been sworn-in as new Chief Justice of the Delhi High Court?

Ans : Dhirubhai Naranbhai Patel

26. Laldingliana Sailo, who passed away recently, was the noted editor of which news channel?

Ans : Doordarshan

27. What is the India’s rank at the first-ever SDG Gender Index?

Ans : 95th

28.  What is the current repo rate in the second bi-monthly monetary policy review of RBI for FY20?

Ans : 5.75%

29. Which country has recently launched Arctic train service?

Ans : Russia

30. Dzukou Valley, which is in news recently, is located in which of the following North-East states of India?

Ans ;Nagaland

31. Who of the following players has become the India’s highest capped footballer?

Ans : Sunil Chhetri

32. Which social networking site has launched its first interactive game show ‘Confetti’ in India?

Ans: Facebook

Leave a Reply