Current affairs MAR 13 2020

1. ‘NIGHA’, a mobile application to curb election malpractices, is an initiative of which Indian state?

Ans : Andra Pradesh (Ahead of Andhra Pradesh local body elections, Chief Minister Jagan Mohan Reddy on Saturday launched ‘NIGHA’ app at this camp office, to avoid irregularities during the upcoming elections. The CM had earlier warned of strict actions against the candidates who will be found distributing cash or liquor to influence voters.)

2. Which state is to set up an exclusive department for Self Help Group (SHGs) called “Mission Shakti”?

Ans : Odisha (The Odisha government has cleared a proposal for a separate Mission Shakti department that would exclusively work for around 70 lakh rural women associated with nearly six lakh women self-help groups (SHGs) created under the Mission Shakti movement.The announcement is seen as part of ‘Women’s day celebrations. “Odisha will be the first state to have an exclusive department for the SHGs. It will be dedicated to all the women of Odisha,” Odisha chief minister, Naveen Patnaik, said.)

3. Who is the only Indian player to feature in the ICC Women’s T20 World Cup team of the tournament?

Ans : Poonam Yadav (The first cricket World Cup, in 1973, was played by women,Dubai: Leg-spinner Poonam Yadav was the lone Indian to make the ICC Women’s T20 playing XI of the World Cup, Five players from Australia’s victorious team made the side of the tournament. Defending champions Australia claimed their fifth title following an 85-run triumph over first-time finalists India on Sunday in Melbourne.)

4. Ankita Raina, who was making news recently, is associated with which sports?

Ans : Tennis (Ankita Ravinderkrishan Raina (born 11 January 1993) is an Indian professional tennis player and the current Indian No. 1 in both women’s singles (since 2013) and doubles (since 2019). Raina has won one WTA Challenger in doubles, along with eleven singles and seventeen doubles titles on the ITF Women’s Circuit)

5. What is the theme of International Women’s Day (8 March) 2020?

Ans : I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights (This year’s theme for International Women’s Day (8 March) is, “I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights”. The Generation Equality campaign is bringing together people of every gender, age, ethnicity, race, religion and country, to drive actions that will create the gender-equal world we all deserve.)

6.The tombs of Taramati and Premamati , which were in news recently, are located in which Indian state/UT?

Ans : Telangana (The Qutb Shahi Tombs were in news recently, as the United States Ambassador to India Kenneth Juster announced the completion of a US-funded restoration project of the tombs of Taramati and Premamati within the Qutb Shahi Tombs complex.They are 17th century tombs located in Telangana’s capital city of Hyderabad. In February 2019, the Ambassador had partnered with Aga Khan Foundation and announced a $ 103,000 grant through the Ambassadors Fund for Cultural Preservation. In 2014, the tombs received a similar grant for mapping and documenting the place’s structures.

7. Which country recently joined as the 16th member in the e-VidyaBharati & e -AarogyaBharati (e-VBAB) Network Project of the Ministry of External Affairs of India?

Ans : The Gambia

( Telecommunications Consultants India Ltd (TCIS) recently signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Gambia for the participation of the country in the e-VidyaBharati and e-AarogyaBharati (e-VBAB) Network Project of the Union External Ministry of India.The Gambia is the 16th country to participate in the e-Network Project thus far. TCIL is the implementing agency for the e-VBAB Network Project, which aims to provide tele-medicine and tele-education services to African nations.

8. ‘Shaadi Bhagya Scheme’, which was making news recently, was a scheme of which state?

Ans : Karnataka (The state government in Karnataka recently stopped the Shaadi Bhagya Scheme that was launched by the previous government in the state in 2013.Under the scheme, a financial assistance of Rs 50,000 was given to Muslim brides for marriage expenses when they submit their Aadhar and BPL cards. The previous coalition government had allocated Rs 60 crore budget for the scheme.)

9. Lt Gen KJS Dhillon has been recently appointed as the Director-General of which organisation?

Ans : Defence Intelligence Agency (Former 15 Corps Commander, Lt Gen KJS Dhillon, has been appointed as the Director-General, Defence Intelligence Agency (DIA) and Deputy Chief of Integrated Defence Staff (Intelligence) under the Chief of Defence Staff.He will replace Lt Gen AS Bedi who assumed the appointment in February 2018.)

10. “Cova Punjab” mobile app launched by the Punjab government is aimed to spread awareness on which disease?

Ans : Corona Virus (The Punjab state government recently launched a mobile application called “Cova Punjab” to spread awareness about the precautions to be taken against coronavirus.The application has been developed by the Department of Government Reforms and Public Grievances in association with the Health and Family Welfare Department. The mobile application has options to check for symptoms provided by the government. The application also suggests the nearest hospital and will spread awareness by sharing travel and preventive care advisories.)

2 Comments

  1. Reply

    Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

  2. Reply

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

Leave Comment

Your email address will not be published.