Current affairs MAR 20 2020

1. Which state’s Chief Minister resigned from his position on March 20?

Ans : Madhya Pradesh(The Chief Minister of Madhya Pradesh, Kamal Nath resigned from his position on March 22, 2020 Kamal Nath has resigned from the post of Madhya Pradesh Chief Minister on March 20 ahead of the Supreme Court-directed floor test in the state assembly.Kamal Nath will reportedly meet Madhya Pradesh Governor Lalji Tandon at 1 pm on March 20 to hand over his resignation. The announcement was made after a meeting of the Madhya Pradesh Congress Legislature Party (CLP) held at Nath’s residence on the day.)

2. When will Janata Curfew be observed across India?

Ans : March 22nd (Prime Minister Narendra Modi urged all citizens to follow a ‘Janata Curfew’ on March 22, 2020 to stop the spread of novel coronavirus. A day-long Janata Curfew is to be observed across the country tomorrow to contain the spread of Corona virus outbreak. It will be a self-regulated drive which will be effective from 7 A.M. to 9 P.M. In his appeal to the nation on 19th of this month, Prime Minister Narendra Modi urged the public to avoid not to step out of their homes. Mr Modi asked everyone to express gratitude towards doctors, nurses, hospital staff, sanitation workers, airlines employees, government staff, police personnel, media people, people associated with train-bus-auto rickshaw services and home delivery agents.)

3. What is the name of new train launched by SIDBI for new entrepreneurs?

Ans : Swavalamban Express(Swavalamban Express has been launched by Small Industries Development Bank of India (SIDBI). It will start its journey on June 5 this year for new entrepreneurs. This train will run from Lucknow and cover 11 major cities.Small Industries Development Bank of India (SIDBI) on Thursday announced a tie-up with Usha International Limited (UIL) for encouraging women entrepreneurship at the village level by imparting sewing and stitching skills. The women are also being trained on the maintenance and repairing sewing machines. 35 women are part of the current batch under the Mission Swavalamban to set-up their own centres of sewing and stitching. The training centres have been set-up as part of the programme wherein the women entrepreneurs are offered sewing machine, certificate, training-kit, and the Signage board on successful completion of the training programme

4. As per the International Energy Agency, which of the following countries is the third largest producer of electricity?

Ans : India (The Union Energy Ministry recently informed about the ranking of the International Energy Agency in Parliament. According to this ranking, India is the third largest producer of electricity in the world.

  5.  When is International Day of Happiness celebrated every year?

Ans :20 March (The International Day of Happiness is observed every year on March 20. The theme of this year’s International Day of Happiness is ‘Happiness for All, Together’.

6. Who among the following was recently appointed as the India CEO of Salesforce?

Ans : Arundhati Bhattacharya

Former SBI chairperson Arundhati Bhattacharya has been appointed as the CEO of Salesforce India. She will take over this post in April 2020.

7. Which Indian singer tested positive for COVID-19 infection on March 20, 2020?

Ans : Kanika Kapoor (Baby doll-fame Bollywood singer, Kanika Kapoor tested positive for COVID-19 virus on March 20, 2020. She had a travel history to London. )

8.  The Union Defence Ministry has signed a contract with which nation’s weapons industries?

Ans : Israel (The Union Defence Ministry has signed a capital acquisition contract with Israel Weapons Industries (IWI) worth Rs 880 crore to procure 16,479 light machine guns.)

9. Who has set up a whatsapp Chatbot to respond to Coronavirus queries?

Ans : Central government (The central government has created a whatsapp chatbot to respond to coronavirus queries in the nation. This was shared by the National Pharmaceuticals Pricing Authority (NPPA).

10.  Which island is losing ice sheet six times faster than 1990?

Ams : Greenland (According to a study, Greenland is losing its ice sheet six times faster than 1990. This information was released by the  team of Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise (IMBIE).

Leave Comment

Your email address will not be published.