Enter your keyword

Current affairs July 13 2019

Current affairs July 13 2019

Current affairs July 13 2019

1. Claire Polosak, who became the first female umpire to stand in a men’s ODI, is from which country?

Ans :Austrlia

2. What is the theme of the 2019 International Labour Day (ILD)?

Ans : Sustainble pension for all : The Role of Social Partners

3. Negasso Gidada, who passed away recently, was the former President of which country?

Ans: Ethiopia

4. Which of the following countries is the biggest spender on military expenditure in 2018, as per new data by SIPRI?

Ans : United States

5. Which hockey player has been nominated for the 2019 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

Ans : P R Sreejesh

6. Indo-French joint naval exercise ‘Varuna 19.1’ has started in which places?

Ans : Goa

7. Operation Swift Retort, which is in news recently, is associated to which countries?

Ans : Pakistan

8. Who has become the first non-British President of Marylebone Cricket Club (MCC)?

Ans : Kumar sangakkara

9. The headquarters of Water and Power Consultancy Services (India) Limited (WAPCOS) is located in which cities?

Ans : New Delhi

10. The 8th Asian Youth Women Handball Championship is scheduled to be held in which Indian cities?

Ans : Jaipur

11. Which country has become India’s top crude oil supplier in 2018-19 fiscal year?

Ans : Iraq

12. Mawmluh cave, sometimes seen in news , is associated to which states?

Ans : Meghalaya

13. SEBI has barred which stock exchange from securities market for 6 months on co-location case?

Ans : NSE (National Stock Exchange)

14. The 2019 edition of International Jazz Day (IJD) was launched by UNESCO in which of the following countries?

Ans : Australia (Canberra is capital of Australia)

15. What is the theme of the 2019 edition of World Press Freedom Day (WPFD)?

Ans : Media for democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation

16. Generalized System of Preference (GSP), sometimes seen in news, is associated to which of the following countries?

Ans : United States

17. Where is the headquarters of International Press Institute (IPI)?

Ans : Vienna (Austria)

18. Which Indian wrestler has won gold in the men’s 65kg freestyle at the 2019 Ali Aliyev wrestling tournament?

Ans : Bajrang Punia (born 26 February 1994, Khudan is a village located in Jhajjar district in the Indian state of Haryana)

19. Who has been appointed as first independent woman director of Bombay Stock Exchange (BSE)?

Ans : Jayashree Vyas

20. On which date, the World Tuna Day (WTD-2019) is observed recently?

Ans : May 2nd

21. Bharat Fibre, which is in news recently, is associated to which telecom companies?

Ans : BSNL

22. The Government of India (GoI) has signed a MoU with which IIT to set up a Centre of Excellence for Waste to Wealth Technologies?

Ans : IIT Delhi

23. Which of the following parliaments has become the first in the world to declare climate emergency?

Ans: United Kingdom

24. Which state city police has launched an all-women police patrol unit ‘Rani Abbakka Force’?

Ans : Karnataka

25. Who led the Indian delegation at the 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD-2019)?

Ans : V K Singh (External Affairs and Overseas Indian Affairs.)

Leave a Reply